sunnuntai 12. lokakuuta 2008

The Lake Scene

Piti jo aiemmin ryöpsäyttää julkisuuteen tämä pakkomielteeni, mutta näiden kuvien tekeminen oli niin työlästä, että siihen hurahti muutamakin ilta. Luulisin, että olen kuivilla mitä copyrightiin tulee, koska napsin valokuvat suoraan oman tv-vastaanottimeni ruudulta maanisen eteen- ja takaisinkelauksen säestämänä. Kyseessähän on tietysti Jane Austenin Pride and Prejudice (Ylpeys ja ennakkoluulo), josta erinomainen ja kunnioitettava BBC on tehnyt vuonna 1995 kuusiosaisen minisarjan.

Huomiomme kiinnittyy tietenkin Colin Firthin unohtumattomaan roolisuoritukseen Mr. Darcyna, sekä koko sarjan puhutuimpaan kohtaukseen: the lake scene (joka kuitenkin on tuottajan tahi ohjaajan omaa unelmointia, koska Austenin alkuperäisteoksessa liikutaan huomattavasti säädyllisemmissä aiheissa). Sähköä ilmassa, indeed!

Ottakaapa mukava asento tuolissanne ja klikatkaa:
>>> The lake scene (Colin Firth strips off) / YouTube (BBC)

...tai vaihtoehtoisesti, mikäli ette halua klikkailla, skrollatkaa alaspäin:

"En saa häntä mielestäni. Ja silti, minun täytyy! Täytyy täytyy täytyy!""Istahdanpa tähän hetkeksi. Kuka keksi nämä solmukkeet? Eihän näitä saa riisuttua sitten millään! Samperin regency.""Oh Elizabeth, Elizabeth, Elizabeth!""Joo, kyl minä hyppään. Nyt!" *Ploshhh*Sillä välin toisaalla: Miss Bennet lähestyy rantaa.Mr. Darcy niityllä märissä vaatteissa: "Kesän lapsi mä oon, dum de dum dum dum de dum""Ei voi olla... onko tuo - on se! Mr. Darcy!""Voi kuinka haluaisin katsoa taakseni! Kunpa en olisi näin hyvin kasvatettu!"

Noniin. Pikainen paluu maan pinnalle: miten tämä aihe liittyy tyyliin? Ei, en ole hankkimassa Miss Bennetin kaunista hattua enkä empiremekkoa - mutta tsekatkaa Mr. Darcyn saappaat, valkoinen hiutunut ja läpinäkyvä peasant-paita sekä ratsastushousut! Täydellistä boho chic coolia sanon minä. Tarkkasilmäiset huomannevat myös valkoisen paidan kyynärvarren rypytykset, elleivät C. Firthin vallattomana poukkoilevat hiussuortuvat hotkaise huomiota täysin muihin sfääreihin.

Olen tietysti aivan jälkijunassa, kun nyt vasta tajusin tämän syksyn pukeutumistrendien ja regency-tyylin yhteneväisyydet: pingviinitakkien malliset neuleet, tiukat housut, saappaat, ruusukkeet... ainoa ero näyttää olevan se, että 1800-luvun alkupuolella näin pukeutuivat miehet, 2000-luvulla naiset. Olisipa hauskaa jos miehetkin - The artist formerly known as Princeä lukuunottamatta - vielä joskus puettaisiin tällaisiin hörhelöihin. Ainoa kysymys, joka vielä leijuu ilmassa: mitä ihmeen alusvaatteita miehet tuohon aikaan oikein käyttivät? En tietystikään ole päässyt paikan päälle katsomaan, mutta filmiversion perusteella näyttääpi melkomoisen vapaalta "oikea puntti, vasen puntti"-heilunnalta...

Lisää Pride and Prejudice -klippejä: Pride and Prejudice YouTube playlist (BBC)
Postauksen valokuvat itse otettu oman tv-vastaanottimen ruudulta.

9 kommenttia:

Pineapple Penguin kirjoitti...

:DD Ihan hillittömän hyvä postaus! Tästä aiheesta lisää :P Varsinkin tuo kommentti "oikea puntti, vasen puntti" herätti hilpeyttä... :D Se on sitä elokuvallista tehokeinoa! :D

May kirjoitti...

Joo. Taidan sujauttaa jälleen kerran dvd-pleieriin ensimmäiset kolme jaksoa ties kuinka monennen kerran... on se vaan niin kuuma tuo Colin. (Tai ainakin oli - Mamma Miassa näytti sekin jo vähän ajan patinoimalta. äh, ihana se on silti.)

Freya kirjoitti...

ehhehhehee mäkin jään aina pohtimaan ja tujottelemaan just tuollaisia tosi tärkeitä yksityiskohtia =D=D Mutta totta, täydellinen boho chic tyyli!

aini kirjoitti...

Ihana postaus! Ja Mr. Darcy, ei oo ihkumpaa:D Mä katon koko sarjan maratoonina aina monta kertaa vuodessa!

1700-1800- luvuilla miesten alusvaatteita käyttivät vain varakkaat. Malli oli yksinkertainen "kolmionmallinen" lannevaate- tyyppinen viritys, jota on ilmeisesti käytetty moniamonia vuosia ennen ja jälkeen tuon aikakauden. Nauhoilla tai napeilla se systeemi kiinnitettiin. En kyllä kuolemaksenikaan muista mistä tämä tieto on peräisin, mutta joo...;)

kullanmuru kirjoitti...

Tosi hauska kommentointi ylpeys ja ennokkoluulo minisarjaan! Pidinkin siitä enemmän kuin elokuvasta. Ja kieltämättä Colin Firth vei katseeni pahemman kerran häneen, kuin vaatteisiin :D

emmi / NO FASHION VICTIMS kirjoitti...

Mielettömän hauska postaus :-D !
Ja Ylepeys ja ennakkoluulo..vitsi mitkä takaumat tulee lapsuudesta ja tv-illoista äidin kanssa kuola valuen pitkin poskea Mr. Darcya katsellessa :-D Loved it!

Anonyymi kirjoitti...

hauska kuva sarja ;''>

May kirjoitti...

freya: no mulla meni kyllä aika monta kierrosta mr. darcya ennenkuin aloin edes ajatella koko vaatteita saati muita yksityiskohtia ;o) Taidan olla heikkona hiuskiehkuroihin :oD

aini: samat sanat! mielenkiintoista tuo mitä sanot alusvaatteista. Siis alta Tarzaneita kaikki tyynni?

kullanmuru: mä en oo edes halunnut koskea koko elokuvaan, eihän keira knightley muistuta yhtään elizabethia, ainakaan minun mielessä!

pnkd: amazonilta dvd-sarja sitten vaan tilaukseen :o)

jasmina: mukavaa jos se piristi!

dolce kirjoitti...

Rakastan Ylpeyttä ja ennakkoluuloa, tuo BBC:n tuottama sarja on SE ainoa oikea versio :) Ihana herra Darcy!